Založ si blog

Irena Sendlerowa: Odvaha s ľudskou tvárou

Zachránila približne 2 500 detí, bola zatknutá, prežila mučenie gestapa a neprehovorila. Odsúdili ju na smrť, ale s pomocou Żegoty poprave unikla a naďalej pracovala v odboji.

Detstvo v židovskej komunite

Irena Sendlerowa bola dcérou lekára. V Otwocku, kde vyrastala, žila silná židovská komunita, z ktorej veľkú časť tvorili pacienti jej otca. Irena mala medzi nimi priateľov a už ako malá sa naučila jidiš. Po smrti otca, ktorého si židovská obec vážila, ponúkli Irene Sendlerowej, že jej budú platiť štipendium. Matka to však odmietla. Neskôr vyštudovala polonistiku a učiteľstvo vo Varšave. Síce štúdium ukončila pred vojnou, učiteľské miesto nezískala, ale zamestnala sa v sociálnom odbore varšavského magistrátu.

Zdroj: Free from google

Trest smrti za pomoc

Po nacistickej okupácii bola sociálna pomoc židovským rodinám zakázaná. Irena Sendlerowa však spoločne s niekoľkými zamestnancami magistrátu vytvorila skupinu, ktorá Židom pomáhala. Vďaka falšovaniu dokumentov zaistili, že sa viac ako 3 000 Židov stalo Poliakmi a mohlo dostávať podporu. So stúpajúcimi protižidovskými nariadeniami bola Varšava rozdelená na tri časti: nemeckú, poľskú a židovskú, do ktorej boli zvážaní Židia aj z iných častí krajiny.

Keď na jeseň roku 1940 židovské geto uzavreli a od mesta ho delil trojmetrový múr, už sa v ňom tiesnili státisíce. Za porušenie zákazu pomáhať Židom hrozil trest smrti. Sendlerowa obišla aj tento zákaz  pomocou sfalšovanej priepustky. Ako zdravotníčka prekračovala hranicu geta denne, pomáhala do neho pašovať lieky a potraviny. V tom čase previezla aj prvé deti, ktoré by tam neprežili.

Nový život pod záštitou Żegoty

Nový život a nové mená dostalo viac ako 2 500 židovských detí po tom, ako sa Sendlerowa stala vedúcou na detskom oddelení Żegoty. Deti pašovali rôznymi spôsobmi – sanitkami v rakvách ako mŕtve obete týfusu, odvážané v odpadkoch, kanálmi alebo podzemnými chodbami. Deti s novou identitou schovávala v kláštoroch, detských domovoch alebo boli umiestnené do poľských rodín.

V roku 1943 prežila Sendlerowa niekoľkomesačné mučenie gestapákmi. Ľuďom zo Żegoty sa ju však podarilo zachrániť len tesne niekoľko hodín pred plánovaným zastrelením a až do konca vojny sa skrývala pod falošným menom. Pomáhať Židom však neprestala. Počas zachraňovania detí z geta viedla Irena Sendlerowa po celý čas ich kartotéku. Údaje o deťoch zapisovala na malých papierových zvitkoch. Tieto kartičky následne zakopala v sklenenom pohári pod jabloňou v záhrade jednej zo spojok odboja. Túto jabloň aj dnes nájdete vo Varšave na Lekárskej 9 – práve tam boli ukryté informácie o deťoch.

Odvaha, ktorá inšpiruje

Irena Sendlerowa bola roky prenasledovaná komunistickým režimom a o jej hrdinstve sa nehovorilo. Až postupom času si svet začal uvedomovať jej činy a odvahu. V roku 1965 jej bol udelený titul Spravodlivý medzi národmi. Vycestovať jej však komunistická strana nepovolila a strom v Aleji spravodlivých zasadila až o 18 rokov neskôr. V roku 1991 získala čestné občianstvo Izraela, ktoré sa len málokedy udeľuje nežidovským osobám. Radom bieleho orla si ju a jej činy uctili v roku 2003 a o 4 roky neskôr získala nomináciu na Nobelovu cenu mieru. Irena Sendlerowa zomrela v máji 2008, v deň, keď žilo približne 700 z 2 500 detí, ktorým zachránila život.

Ulmovci: Rodina, ktorá zaplatila za pomoc Židom životmi

19.06.2018

Markowa sa stala miestom tragédie, kde počas 2. sv. vojny zavraždili poľskú rodinu Ulmovcov za pomoc Židom. Rodiny, ktorá neváhala riskovať vlastný život, aby pomohla. Spokojný život pred vojnou Józef a Wiktoria Ulmovci, ktorých nazývajú aj Samaritáni z Markowej sa zosobášili v roku 1935. Ich prvé roky manželstva boli šťastné a detí sa dočkali veľmi skoro. [...]

Jan a Antonina Żabiński: Stovky Židov zachránili úkrytom v zoo

09.06.2018

Viac ako tristo Židov našlo úkryt vo Varšavskej zoologickej záhrade. Ján Żabiński sa narodil vo Varšave v roku 1897. K láske k zvieratám ho od útleho detstva viedla matka. Aj preto voľba štúdia zoológie a následne aj povolania nebola veľkým prekvapením. S Antoninou Erdemanovou (svojou budúcou manželkou) sa stretol na Varšavskej univerzite, kde v tom čase pracoval a [...]

Tadeusz Pankiewicz: Lekárnik krakovského geta

25.05.2018

Muž, ktorý prevádzkoval lekáreň v krakovskom gete a neodmietol pomoc tým, ktorí ju v tom čase najviac potrebovali. Aj za cenu ohrozenia vlastného života. Tadeusz Pankiewicz sa narodil v roku 1908 v meste Sambir (Ukrajina) lekárnikovi Jozefovi Pankiewiczovi a Márii, ktorá bola učiteľkou. Spoločne s dvoma súrodencami vyrastal v Krakove, kde aj vyštudoval gymnázium [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 19100x
Priemerná čítanosť článkov: 1910x

Autor blogu

Kategórie