Založ si blog

Uplynulo 75 rokov od odvážneho aktu nevinných

Devätnásty apríl 1943. Deň, keď sa Židia rozhodli prejaviť odpor a bojovali proti násiliu páchanom nacistickými Nemcami. Deň, keď varšavské geto povstalo.

Varšava bola pred 2. sv. vojnou mestom, v ktorom žilo viac ako 375-tisíc Židov. V roku 1940 bolo založené varšavské geto, kde sa tiesnilo približne 380-tisíc Židov. Žili v neľudských podmienkach, zomierali od hladu, trpeli zimou a chorobami, často boli nasadení na nútené práce. Následkom týchto katastrofálnych podmienok zahynulo pred deportáciami niekoľko desiatok tisíc.

Zdroj: free from Google

Predvečer povstania

V lete roku 1942, keď začali Židov deportovať do vyhladzovacieho tábora Treblinka pod zámienkou, že ide o pracovné tábory, židovskí obyvatelia geta nič nepodnikli. Až keď sa dozvedeli, že ide o tábory smrti, rozhodli sa transportom vzdorovať. Vznikli organizácie Żydowska Organizacja Bojowa (ŻOB) a Żydowski Zwiazek WOjskowy (ŻZW).

V apríli 1943, v predvečer židovského sviatku Pesach, začali nacisti útoky na rozkaz Heinricha Himmlera a definitívne chceli zlikvidovať varšavské geto. Obyvatelia geta sa však rozhodli brániť. Na čele povstania stáli Mordechaj Anielewicz, Marek Edelman, Dawid Apfelbaum a iní. Nacisti narazili na nečakane silný ozbrojený odpor. Židia bojovali bez akejkoľvek nádeje na šťastný koniec, hnala ich len túžba brániť sa a zachovať si ľudskú česť. Povstanie sa síce nacistom podarilo za necelý mesiac potlačiť, ale táto udalosť sa stala najväčším a najvýznamnejším aktom aktívneho odporu Židov počas holokaustu. Po povstaní bolo geto totálne zničené.

Narcis – symbol úcty nevinných

Niekoľkým bojovníkom sa podarilo pred nemeckými plameňmi, ktorými povstanie potlačili, ujsť kanálmi. Časť z nich neskôr vytvorila oddiely alebo vstúpila do poľských jednotiek a o rok neskôr bojovali vo Varšavskom povstaní. 13-tisíc židovských životov vyhaslo počas potlačenia povstania. Tie si každoročne pripomínajú vo Varšave aj symbolom žltého narcisu.

Ulmovci: Rodina, ktorá zaplatila za pomoc Židom životmi

19.06.2018

Markowa sa stala miestom tragédie, kde počas 2. sv. vojny zavraždili poľskú rodinu Ulmovcov za pomoc Židom. Rodiny, ktorá neváhala riskovať vlastný život, aby pomohla. Spokojný život pred vojnou Józef a Wiktoria Ulmovci, ktorých nazývajú aj Samaritáni z Markowej sa zosobášili v roku 1935. Ich prvé roky manželstva boli šťastné a detí sa dočkali veľmi skoro. [...]

Jan a Antonina Żabiński: Stovky Židov zachránili úkrytom v zoo

09.06.2018

Viac ako tristo Židov našlo úkryt vo Varšavskej zoologickej záhrade. Ján Żabiński sa narodil vo Varšave v roku 1897. K láske k zvieratám ho od útleho detstva viedla matka. Aj preto voľba štúdia zoológie a následne aj povolania nebola veľkým prekvapením. S Antoninou Erdemanovou (svojou budúcou manželkou) sa stretol na Varšavskej univerzite, kde v tom čase pracoval a [...]

Tadeusz Pankiewicz: Lekárnik krakovského geta

25.05.2018

Muž, ktorý prevádzkoval lekáreň v krakovskom gete a neodmietol pomoc tým, ktorí ju v tom čase najviac potrebovali. Aj za cenu ohrozenia vlastného života. Tadeusz Pankiewicz sa narodil v roku 1908 v meste Sambir (Ukrajina) lekárnikovi Jozefovi Pankiewiczovi a Márii, ktorá bola učiteľkou. Spoločne s dvoma súrodencami vyrastal v Krakove, kde aj vyštudoval gymnázium [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 19102x
Priemerná čítanosť článkov: 1910x

Autor blogu

Kategórie