Založ si blog

Jan Karski: Posol z Poľska, ktorý videl krutosť na vlastné oči

Muž, ktorý riskoval vlastný život, aby počas vojny informoval svet o udalostiach za múrmi koncentračných táborov a get. Ibaže svet mu neveril…

Jan Kozielewski sa narodil v Lodži v katolíckej rodine. Do kontaktu s rôznymi kultúrami, a predovšetkým tou židovskou, prišiel už v detstve. Po maturite sa venoval štúdiu diplomacie v Ľvove a svoje vzdelanie ukončil praxou na diplomatických postoch v Nemecku, vo Švajčiarsku a v Spojenom kráľovstve.

Zdroj: Free from Google

Smrti unikol niekoľkokrát

Po vypuknutí 2. sv. vojny bol mobilizovaný. Slúžil v delostreleckej jednotke na východe Poľska, kde bol zajatý Červenou armádou. Našťastie sa mu podarilo svoju totožnosť zatajiť. Vydával sa za radového vojaka, čím si zachránil život. Väčšina spoluväzňov bola popravená v katynskom masakri.

Vo Varšave sa zapojil do prvého hnutia odporu v okupovanej Európe – Związek Walki Zbrojnej (Zväz ozbrojeného boja- organizácia predchádzala Zemskej armáde). Tu prijal pseudonym Jan Karski, ktorý sa neskôr stal aj jeho skutočným menom. Jan Kozielewski bol mužom mnohých mien. Počas vojny používal pseudonymy ako Piasecki, Znamierowski, Kucharski či Witold.

V januári 1940 sa podujal vykonávať kuriérne misie medzi poľským podzemím a poľskou exilovou vládou, ktorá mala sídlo v Paríži. Počas jednej takejto misie ho zatklo gestapo a kruto mučilo. Dokonca sa pokúsil aj o samovraždu, ktorá však nevyšla a bol prevezený do nemocnice, z ktorej sa mu podarilo ujsť. Zakrátko sa vrátil do služby na Oddelení informácií a propagandy veliteľstva Armii Krajowej.

Krutosť v priamom prenose

Cyryl Ratajský, zástupca poľskej exilovej vlády v okupovanom Poľsku, poveril Karského dôležitou misiou. Karski mal za úlohu kontaktovať generála Sikorského, premiéra exilovej vlády, a ďalších poľských politikov a odovzdať im informácie o zverstvách, ktoré páchajú nemeckí nacisti na Židoch. Aby získal relevantné dôkazy, stretol sa s aktivistom Leonom Feinerom, ktorý ho dvakrát prepašoval do varšavského geta. Tam Karski na vlastné oči videl, ako sa nacisti správajú k Židom.

Karski tieto informácie a správy podával poľskej, britskej a americkej vláde. Vyviezol aj mikrofilm s informáciami o podzemnom hnutí odporu a holokauste Židov v okupovanom Poľsku. Karski sa stretol s viacerými poľskými exilovými politikmi, viedol rozhovory s vtedajším britským ministrom zahraničných vecí Anthonym Edenom, ktorému detailne popísal neľudské činy, čo videl vo Varšave. V roku 1943 sa v Londýne stretol so známym novinárom Arthurom Koestlerom a následne odcestoval do Spojených štátov, kde sa stretol v Franklinom D. Rooseveltom a informoval ho o situácii. Tieto správy sa snažil dostať do médií, k biskupom rôznych cirkví, k filmu či umelcom, no ostávali bez ohlasu. Neverili mu. V roku 1944 vydal knihu Posol z Poľska: Príbeh tajného štátu, v ktorej popísal krutosti, ktoré videl na vlastné oči, ale otriasť svedomím sveta sa mu nepodarilo.

Zdroj: Free from Google

Po vojne odišiel do USA, kde študoval na Georgetownskej univerzite a štúdium ukončil doktorátom. Bol významným členom profesorského zboru a osobnosťou, o ktorej sa hovorilo. O jeho pokusoch zastaviť holokaust sa diskutovalo, bolo nakrútených niekoľko filmov, ale až po páde komunizmu uznali oficiálne jeho činnosť za 2. sv. vojny aj v Poľsku. Karski dostal Rad bielej orlice, Rad Virtuti Militari (najvyššie poľské vojenské vyznamenanie) a v roku 1982 aj titul Spravodlivý medzi národmi.

Ulmovci: Rodina, ktorá zaplatila za pomoc Židom životmi

19.06.2018

Markowa sa stala miestom tragédie, kde počas 2. sv. vojny zavraždili poľskú rodinu Ulmovcov za pomoc Židom. Rodiny, ktorá neváhala riskovať vlastný život, aby pomohla. Spokojný život pred vojnou Józef a Wiktoria Ulmovci, ktorých nazývajú aj Samaritáni z Markowej sa zosobášili v roku 1935. Ich prvé roky manželstva boli šťastné a detí sa dočkali veľmi skoro. [...]

Jan a Antonina Żabiński: Stovky Židov zachránili úkrytom v zoo

09.06.2018

Viac ako tristo Židov našlo úkryt vo Varšavskej zoologickej záhrade. Ján Żabiński sa narodil vo Varšave v roku 1897. K láske k zvieratám ho od útleho detstva viedla matka. Aj preto voľba štúdia zoológie a následne aj povolania nebola veľkým prekvapením. S Antoninou Erdemanovou (svojou budúcou manželkou) sa stretol na Varšavskej univerzite, kde v tom čase pracoval a [...]

Tadeusz Pankiewicz: Lekárnik krakovského geta

25.05.2018

Muž, ktorý prevádzkoval lekáreň v krakovskom gete a neodmietol pomoc tým, ktorí ju v tom čase najviac potrebovali. Aj za cenu ohrozenia vlastného života. Tadeusz Pankiewicz sa narodil v roku 1908 v meste Sambir (Ukrajina) lekárnikovi Jozefovi Pankiewiczovi a Márii, ktorá bola učiteľkou. Spoločne s dvoma súrodencami vyrastal v Krakove, kde aj vyštudoval gymnázium [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 19004x
Priemerná čítanosť článkov: 1900x

Autor blogu

Kategórie