Založ si blog

Tadeusz Pankiewicz: Lekárnik krakovského geta

Muž, ktorý prevádzkoval lekáreň v krakovskom gete a neodmietol pomoc tým, ktorí ju v tom čase najviac potrebovali. Aj za cenu ohrozenia vlastného života.

Tadeusz Pankiewicz sa narodil v roku 1908 v meste Sambir (Ukrajina) lekárnikovi Jozefovi Pankiewiczovi a Márii, ktorá bola učiteľkou. Spoločne s dvoma súrodencami vyrastal v Krakove, kde aj vyštudoval gymnázium a absolvoval Farmaceutickú fakultu Jagelovskej univerzity. Po skončení štúdia začal pomáhať v rodinnej Lekárni pod Orlem (Apoteka pod Orlem pôv.) a po roku 1933 bol jej vedúcim.

Pomoc Židom neodmietol

Zdroj: Free from Google

Počas prvých vojnových rokov dostal povolenie pokračovať ako lekárnik v rodinnej lekárni, no po zriadení geta mu nemeckí úradníci navrhli, aby pôsobisko zmenil a presídlil sa do centra do požidovskej lekárne. Pankiewicz však odmietol a vlastnú lekáreň naďalej prevádzkoval v gete (na základe povolenia riaditeľa nemeckej lekárnickej komory v Krakove). Bol jediným Nežidom v gete. Ako lekárnik často pomohol ľuďom, ktorí na lieky nemali, Židom, ktorí potrebovali získať falošné doklady, zmeniť identitu a ujsť z geta. Okrem toho mal v lekárni skrýšu pre náboženské predmety a tóry.

Pankiewicz sa stal sprostredkovateľom medzi Židmi a Poliakmi. Neváhal riskovať vlastný život, získaval tajné informácie od Nemcov a pomáhal Židom ukrývať sa a utekať z geta. Niekoľkokrát  sa sám ocitol v ohrození. V roku 1941 pre organizovanie nelegálnych stretnutí v lekárni, o rok neskôr bol odvedený z lekárne nemeckou policajnou hladkou. Mal sa pripojiť k transportu Židov do tábora Belżec, no rozkaz sa podarilo zvrátiť a Pankiewicz sa vrátil do lekárne. Po likvidácii geta pokračoval vo svojej práci lekárnika.

Spomienky na geto knižne i v múzeu

Krátko po skončení vojny, v roku 1947, vydal spomienky – Apoteka w getcie krakowskim (Lekáreň v krakovskom gete). Kniha je jedinečným svedectvom muža žijúceho v centre geta, ktorý sa stal svedkom mnohých krvavých udalostí. Pankiewicz v nej podáva správu o každodennom živote obyvateľov geta, deportáciách a o jeho likvidácii. V roku 2012 sa kniha stala predlohou komiksu Aptekarz w getcie krakowskim (Lekarnik v krakovskom gete), ktorého autorom je Tomasz Bereźnicki, krakovský maliar, tvorca komiksov a grafik.

Zdroj: Free from Google

V roku 1983 bolo v Apotéke pod Orlem, lekárni, ktorú prevádzkoval počas vojny, otvorené Národné pamiatkové múzeum. Je tak sprístupnená širokej verejnosti spoločne so spomienkami, ktoré v nej ostali. Múzeum bolo zrekonštruované tak, aby čo najviac pripomínalo lekáreň z čias vojny. V interiéri sa nachádzajú repliky nábytku, farmaceutických potrieb, ale aj originály, ktoré ostali zachované. V tom istom roku sa Pankiewicz stal jedným zo Spravodlivých medzi národmi, keď získal toto ocenenie za pomoc Židom počas vojny.

Tadeusz Pankiewicz zomrel v Krakove v roku 1993.

Ulmovci: Rodina, ktorá zaplatila za pomoc Židom životmi

19.06.2018

Markowa sa stala miestom tragédie, kde počas 2. sv. vojny zavraždili poľskú rodinu Ulmovcov za pomoc Židom. Rodiny, ktorá neváhala riskovať vlastný život, aby pomohla. Spokojný život pred vojnou Józef a Wiktoria Ulmovci, ktorých nazývajú aj Samaritáni z Markowej sa zosobášili v roku 1935. Ich prvé roky manželstva boli šťastné a detí sa dočkali veľmi skoro. [...]

Jan a Antonina Żabiński: Stovky Židov zachránili úkrytom v zoo

09.06.2018

Viac ako tristo Židov našlo úkryt vo Varšavskej zoologickej záhrade. Ján Żabiński sa narodil vo Varšave v roku 1897. K láske k zvieratám ho od útleho detstva viedla matka. Aj preto voľba štúdia zoológie a následne aj povolania nebola veľkým prekvapením. S Antoninou Erdemanovou (svojou budúcou manželkou) sa stretol na Varšavskej univerzite, kde v tom čase pracoval a [...]

Emanuel Ringelblum: Muž, ktorý zachránil spomienky

20.05.2018

Emanuel Ringelblum sa narodil v 21. novembra 1900 v meste Bučač vo východnej časti Haliča (dnešná Ukrajina), v meste, ktoré bolo silne späté so židovskou kultúrou. Medzi Židmi vyrastal, ako dieťa sa naučil jidiš a veľa jeho priateľov pochádzala z tejto komunity. Po vypuknutí revolúcie v Rusku sa jeho rodina, ktorá utekala pred boľševikmi, presťahovala do Nowého [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 19096x
Priemerná čítanosť článkov: 1910x

Autor blogu

Kategórie