Založ si blog

Jan a Antonina Żabiński: Stovky Židov zachránili úkrytom v zoo

Viac ako tristo Židov našlo úkryt vo Varšavskej zoologickej záhrade.

Ján Żabiński sa narodil vo Varšave v roku 1897. K láske k zvieratám ho od útleho detstva viedla matka. Aj preto voľba štúdia zoológie a následne aj povolania nebola veľkým prekvapením. S Antoninou Erdemanovou (svojou budúcou manželkou) sa stretol na Varšavskej univerzite, kde v tom čase pracoval a krátko na to sa vzali.  V roku 1929 sa  Jan Żabiński stal riaditeľom Varšavskej zoologickej záhrady.

Zdroj: Free from Google

V septembri 1939 zoologická záhrada, ktorá sa nachádzala v blízkosti jednej z batérií protilietadlového delostrelectva na ochranu Varšavy, bola zbombardovaná. Mnoho zvierat vtedy zahynulo alebo utieklo. Niektoré z  dravcov  zastrelili v obave pred nebezpečenstvom, ktoré mohli predstavovať pre obyvateľov mesta. Ďalšie zvieratá hitlerovskí vojaci previezli do iných záhrad (o. i. v Berlíne, Hannoveri a vo Viedni). Spustošené priestory zoologickej záhrady využívali Jan Żabiński spolu s manželkou Antoninou na skrývanie Židov prepašovaných z varšavského geta. Jan Żabiński bol vojakom v konšpiračnej Armie Krajowej, vo vojenskej službe dosiahol stupeň poručíka. Stál na čele čaty vo Varšavskom povstaní, bol ťažko ranený a dostal sa do zajatia v Nemecku. Na konci roka 1945 sa vrátil do Poľska a začal sa venovať vedeckej a osvetovej práci, najmä v Poľskom rozhlase. Zomrel vo Varšave v roku 1974.

Úkryt v zoo

V čase nemeckej okupácie a zriadenia varšavského geta Żabinski so synom bývali na území zoo. Počas vojny sa angažovali v konšpirácii a nadviazali spoluprácu so Żegotou (tajnou organizáciou, ktorá pomáhala zachraňovať Židov). V opustených pavilónoch a aj vo vile skrývali ľudí, zbrane a muníciu. Keď sa situácia vyhrotila a Nemci vstupovali do domu, hrozilo, že odhalia Židov, vtedy si Antonina sadla za klavír a hrala obľúbenú melódiu. Bola to ária z Offenbachovej operety Krásna Helena. To znamenalo, že je potrebné opustiť dom cez tunel, ktorý sa nachádzal v pivnici. Tam mali skrývajúci sa Židia čakať tak dlho, až kým nezačujú Chopina. Jeho skladba mala znamenať, že situácia sa vracia do normy. Azyl, prístav, archa – takto označovali Varšavskú zoo tí, ktorí tam vďaka pomoci manželov Żabińských  prežili druhú svetovú vojnu.

Żabiński využíval možnosť navštíviť varšavské geto pod zámienkou, že hľadá odpad na kŕmenie prasiat, ktoré vtedy choval na území záhrady. Židom v gete sa snažil pomôcť  únikom, úkrytom, novými dokumentmi a identitou. V priebehu troch rokov prešli cez zoo stovky utečencov. Život tak zachránili aj sochárke Magdaléne Grossovej s manželom, spisovateľke Rachel Auerbachovej či profesorovi Ludwikovi Hirszfeldovi s rodinou.

Zdroj: Free from Google

Za túto činnosť vyznamenal Dr. Żabińského spolu s manželkou izraelský pamätník Jad vašem titulom Spravodlivý medzi národmi, ktorý im udelil v roku 1965.

Svedectvo z denníkov Antoniny Żabinskej

„Hukot lietadiel. Desiatok, možno stoviek, sa podobal vzdialenému burácaniu príboja, ale nie počas pekného dňa, ale za búrky, keď sa vlny hromovo trieštia o pobrežie,“ napísala Antonina Żabiński do svojho denníka, ktorý sa stal autentickým a cenným dokumentom. Opísala v ňom život, hrôzy, ale aj každodenné radosti pod strieškou smútku, ktoré zažívali počas vojny. Jej denníky  boli niekoľkokrát literárne vydané a sfilmované. Ich príbeh sa stal aj predlohou pre film Úkryt v zoo režisérky Niki Caro, ktorý sa v kinách na celom svete objavil v roku 2017.

Ulmovci: Rodina, ktorá zaplatila za pomoc Židom životmi

19.06.2018

Markowa sa stala miestom tragédie, kde počas 2. sv. vojny zavraždili poľskú rodinu Ulmovcov za pomoc Židom. Rodiny, ktorá neváhala riskovať vlastný život, aby pomohla. Spokojný život pred vojnou Józef a Wiktoria Ulmovci, ktorých nazývajú aj Samaritáni z Markowej sa zosobášili v roku 1935. Ich prvé roky manželstva boli šťastné a detí sa dočkali veľmi skoro. [...]

Tadeusz Pankiewicz: Lekárnik krakovského geta

25.05.2018

Muž, ktorý prevádzkoval lekáreň v krakovskom gete a neodmietol pomoc tým, ktorí ju v tom čase najviac potrebovali. Aj za cenu ohrozenia vlastného života. Tadeusz Pankiewicz sa narodil v roku 1908 v meste Sambir (Ukrajina) lekárnikovi Jozefovi Pankiewiczovi a Márii, ktorá bola učiteľkou. Spoločne s dvoma súrodencami vyrastal v Krakove, kde aj vyštudoval gymnázium [...]

Emanuel Ringelblum: Muž, ktorý zachránil spomienky

20.05.2018

Emanuel Ringelblum sa narodil v 21. novembra 1900 v meste Bučač vo východnej časti Haliča (dnešná Ukrajina), v meste, ktoré bolo silne späté so židovskou kultúrou. Medzi Židmi vyrastal, ako dieťa sa naučil jidiš a veľa jeho priateľov pochádzala z tejto komunity. Po vypuknutí revolúcie v Rusku sa jeho rodina, ktorá utekala pred boľševikmi, presťahovala do Nowého [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 19075x
Priemerná čítanosť článkov: 1908x

Autor blogu

Kategórie