Založ si blog

Ulmovci: Rodina, ktorá zaplatila za pomoc Židom životmi

Markowa sa stala miestom tragédie, kde počas 2. sv. vojny zavraždili poľskú rodinu Ulmovcov za pomoc Židom. Rodiny, ktorá neváhala riskovať vlastný život, aby pomohla.

Spokojný život pred vojnou

Józef a Wiktoria Ulmovci, ktorých nazývajú aj Samaritáni z Markowej sa zosobášili v roku 1935. Ich prvé roky manželstva boli šťastné a detí sa dočkali veľmi skoro. V Markowej, dedine v juhovýchodnej časti Poľska neďaleko mesta  Łańcut, prežili celý život. Józef Ulma pracoval ako roľník, v okolí bol známy aj ako odborník na šľachtenie ovocných stromov. Angažoval sa aj ako dobrovoľník v rôznych aktivitách katolíckych spolkov, ale jeho najväčšou záľubou bola fotografia. Dodnes sa zachovalo veľké množstvo rodinných fotografií, ktoré sám zhotovil. Jeho manželka Wiktoria zas viedla domácnosť a starala sa o ich 6 deti: Stasiuśi, Basiu, Władzia, Franusia, Antosia a Marysiu.

Až do roku 1939 viedli pokojný život. Vojna to všetko zmenila. Prelom rokov 1941/42, kedy sa zintenzívnili útoky na židovské rodiny, ktoré sa mali presunúť do „zberných táborov“, bol veľkým zlomom. Ulmovci boli jednou z rodín, ktoré sa nezľakli hrozby smrti a pomohli ukryť sa niekoľkým Židom z okolia vo svojom malom dome.

13. decembra 1942 pod hrozbou smrti, prinútili Nemci obyvateľov Markowej, aby  našli skrývajúcich sa Židov a o deň neskôr ich zavraždili (išlo o 25 osôb). Aj napriek takejto krvavej výstrahe deväť poľských rodín u seba Židov naďalej ukrývalo. Jednou z nich boli aj Ulmovci, ktorí poskytli útočisko rodiným Szallovcom a Goldmanovcom.

Za pomoc zavraždení, za pomoc vyznamenaní

Trvalo viac ako rok, kým ich odhalili. Na jar roku 1944 ich udal príslušník tzv. Modrej polície a 24. marca 1944 v skorej rannej hodine vtrhli do domu rodiny Ulmovcov nemeckí žandári spoločne s príslušníkmi Modrej polície. Na mieste najprv zastrelili všetkých 8 ukrývajúcich sa Židov, potom Józefa (44 r.), tehotnú Wiktoriu (32 r.) a deti Stasia (8 r.), Basia (6 r.), Władzio (5 r.), Franuś (4 r.), Antoś (3 r.) i Marysia (1,5 r.).

Odvaha, sila a viera v dobro ich stála životy. Hoci sa príbeh rodiny Ulmovcov skončil tragicky, ich odkaz v ľuďoch rezonuje stále. V roku 1995 bolo Wiktorii a Józefovi Ulmovcom udelené vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi a v roku 2003 začala katolícka cirkev proces ich blahorečenia. V marci 2016 v Markowej otvorili Múzeum Poliakov zachraňujúcich Židov počas 2. sv. vojny, v ktorom má rodina Ulmovcov čestné miesto.

Samaritáni z Markowej

Príbeh rodiny, ktorá sa nezľakla a snažila sa pomôcť Židom aj napriek tomu, že za to zaplatili životom, môžete spoznať aj prostredníctvom výstavy Samaritáni z Markowej, ktorá je dostupná do 30.6.2018 na barokovom nádvorí Univerzitnej knižnice v Bratislave. Organizátorom výstavy je Poľský inštitút v spolupráci s Múzeom Poliakov zachraňujúcich Židov.

Jan a Antonina Żabiński: Stovky Židov zachránili úkrytom v zoo

09.06.2018

Viac ako tristo Židov našlo úkryt vo Varšavskej zoologickej záhrade. Ján Żabiński sa narodil vo Varšave v roku 1897. K láske k zvieratám ho od útleho detstva viedla matka. Aj preto voľba štúdia zoológie a následne aj povolania nebola veľkým prekvapením. S Antoninou Erdemanovou (svojou budúcou manželkou) sa stretol na Varšavskej univerzite, kde v tom čase pracoval a [...]

Tadeusz Pankiewicz: Lekárnik krakovského geta

25.05.2018

Muž, ktorý prevádzkoval lekáreň v krakovskom gete a neodmietol pomoc tým, ktorí ju v tom čase najviac potrebovali. Aj za cenu ohrozenia vlastného života. Tadeusz Pankiewicz sa narodil v roku 1908 v meste Sambir (Ukrajina) lekárnikovi Jozefovi Pankiewiczovi a Márii, ktorá bola učiteľkou. Spoločne s dvoma súrodencami vyrastal v Krakove, kde aj vyštudoval gymnázium [...]

Emanuel Ringelblum: Muž, ktorý zachránil spomienky

20.05.2018

Emanuel Ringelblum sa narodil v 21. novembra 1900 v meste Bučač vo východnej časti Haliča (dnešná Ukrajina), v meste, ktoré bolo silne späté so židovskou kultúrou. Medzi Židmi vyrastal, ako dieťa sa naučil jidiš a veľa jeho priateľov pochádzala z tejto komunity. Po vypuknutí revolúcie v Rusku sa jeho rodina, ktorá utekala pred boľševikmi, presťahovala do Nowého [...]

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 19065x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu

Kategórie